Ιστορική Αναδρομή του Επιμελητηρίου Λάρνακας

Η πρώτη Γενική Συνέλευση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λάρνακας υπο την νέα ομοσπονδιακή του δομή πραγματοποιήθηκε το 1962 στη Λέσχη Κίτιον.

Ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης και αργότερα πρώτος πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λάρνακας κ. Νίκος Γ.Δημητρίου προσφωνώντας τα μέλη εξέφρασε τη χαρά του διότι “από πάσης πλευράς καταβληθείσαι επι ολόκληρον τριετίαν προσπάθειαι δια την συνένωσιν των εμποροβιομηχανικών οργανισμών εστέφθησαν υπο επιτυχίας” και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λάρνακας θα εργασθή εποικοδομητικός προς προάσπιση τόσο των Τοπικών όσον και Γενικών συμφερόντων του Εμποροβιομηχανικού κόσμου”.

Με τη δήλωση αυτή,  ο κ. Νίκος Γ. Δημητρίου σήμανε την απαρχή του θεσμού για τον Εμποροβιομηχανικό κόσμο της Λάρνακας, αλλά και οριοθέτησε το μελλοντικό ορίζοντα των δραστηριοτήτων του Επιμελητηρίου, όσον αφορά τα τοπικά πράγματα και τα συμφέροντα του εμποροβιομηχανικού κόσμου.

Στις εκλογές οι οποίες ακολούθησαν οι πιο κάτω αποτέλεσαν τα πρώτο Συμβούλιο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λάρνακας:

Νίκος Γ. Δημητρίου
Στέλιος Ι. Δημητρίου
Τάκης Λευκαρίτης
Ευάγγελος Μούσκος
Ν. Μαντοβάνης
Κύπρος Οικονομίδης
Αντώνης Μικελλίδης
Κώστας Παναγιωτίδης
Κυριάκος Στυλιανού
Κόκος Σεραφείμ
Μιλτιάδης Τζέντζας
Αννίβας Φράνσις
Ντίμης Δημητρίου
Μιχαλάκης Χαχολιάδης

Στον καταρτισμό ο οποίος ακολούθησε Πρόεδρος εξελέγη ο κ. Νίκος Γ.Δημητρίου, Αντιπρόεδρος ο κ. Μιλτιάδης Τζέντζας, Γραμματέας ο κ. Στέλιος Ι. Δημητρίου και Ταμίας ο κ. Κώστας Παναγιωτίδης.

Με τη νέα του μορφή το ΕΒΕ Λάρνακας μετατρέπεται στον κατ΄εξοχήν εκφραστή των επιχειρηματιών της Πόλης μας και σε σταθερό διεκδικητή ισομερούς ανάπτυξης για όλες τις επαρχίες.

Το διάστημα 1963-74, δηλαδή τα 11 χρόνια τα οποία ακολούθησαν την Τουρκοκυπριακή ανταρσία του Δεκεμβρίου 1963 μέχρι και την Τουρκική εισβολή χαρακτηρίζεται από την προσπάθεια των επιχειρηματιών μας για ανάπτυξη της βιομηχανίας μας, κυρίως της μεταποίησης αλλά και της τουριστικής η οποία από τα τέλη της δεκαετίας του ΄60 έδειξε ότι μπορούσε να αποτελέσει κύριο στήριγμα της Κυπριακής οικονομίας.

 

Η τουρκική εισβολή με την κατοχή το 40% σχεδόν του Κυπριακού εδάφους και της προσφυγοποίησης 200.000 Ελληνοκυπρίων πλήττει βαρύτατα την οικονομία της Κύπρου.  Στην  Λάρνακα η οποία φιλοξένησε τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων τουλάχιστον στους πρώτους κρίσιμους μήνες αναπτύσσεται μια έντονη προσπάθεια δραστηριοποίησης και αναθέρμανσης τόσο στην μεταποιητική βιομηχανία όσο και στον τουρισμό.

Τόσο η προπολεμική δεκαετία (62-74) όσο και η μεταπολεμική  περίοδος μέχρι σήμερα χαρακτηρίζονται από την προσπάθεια του Επιμελητηρίου μας για ισομερή ανάπτυξη ενώ η τελευταία τριετία σηματοδοτείται από την ενεργοποίηση και ενθάρρυνση του τοπικού επιχειρηματικού ενδιαφέροντος στη συμμετοχή σε Επιχειρηματικές πρωτοβουλίες για τα έργα ανάπτυξης που προγραμματίζονται να γίνουν στην Πόλη και Επαρχία Λάρνακας.