Ανακοινώσεις
23/09/2016
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

                                              Ετήσια Γενική Συνέλευση ΕΒΕ Λάρνακας 19 Σεπτεμβρίου 2016                                                                                                        

Κατά την Γενική Συνέλευση του Επιμελητηρίου Λάρνακας στο Πανεπιστήμιο UCLan (Πύλα), χαιρετισμό απηύθυναν οι Υπουργοί ΕΕΒΤ κ. Γ. Λακκοτρύπης και Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Μ. Δημητριάδης και ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ κ. Φ.Πηλίδης.                                                                                                                                                                                                        

Ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Λάρνακας κατά την ομιλία του στην Ετήσια Γ. Σ του Επιμελητηρίου Λάρνακας, αναφέρθηκε στην πορεία της Κυπριακής οικονομίας όπου σιγά – σιγά αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη και σταδιακά δημιουργούνται συνθήκες πρόσβασης στις αγορές κεφαλαίων, όμως δυστυχώς τα προβλήματα παραμένουν. Ως τέτοια ανέφερε το δημόσιο χρέος το οποίο παραμένει ψηλό, τα χρέη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων είναι από τα πιο ψηλά της Ευρώπης, τα δανειστικά επιτόκια μειώθηκαν μεν αλλά παραμένουν ψηλά, η κατάσταση των τραπεζών παρά την εξυγίανση κ.α.                          

Προειδοποίησε ο κ. Όθ. Θεοδούλου ότι η έξοδος μας από το μνημόνιο και η σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των διεθνών δανειστών θα είναι δώρο άδωρο αν δεν ακολουθηθούν από σταθερά βήματα διατήρησης της ανάπτυξης. Αυτή δε θα προέλθει μόνο μέσα από την ενθάρρυνση των επιχειρηματικών επενδύσεων και τη δραστηριοποίηση της μικρομεσαίας Κυπριακής Επιχείρησης.                                                                                                                                                                    

Αναφερόμενος στα τοπικά θέματα ο κ. Όθ. Θεοδούλου, αναφέρθηκε στη σημαντική πρόοδο η οποία σημειώθηκε στο θέμα της μετακίνησης των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου, όπως και τη σημασία της μετακίνησης των εγκαταστάσεων για την τοπική ανάπτυξη. Σημαντική ήταν η αναφορά του Προέδρου του Επιμελητηρίου για τα χρονοδιαγράμματα μετακίνησης, όπου απαραίτητα θα πρέπει το πρώτο εξάμηνο του 2017 να μετακινηθούν οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης των πετρελαιοειδών, γεγονός το οποίο θα δώσει και ενθάρρυνση σε επενδυτές και επιχειρηματίες οι οποίοι ενδιαφέρονται για τη Λάρνακα.                                                                                                                                                                                                            

Ο κ. Όθ. Θεοδούλου στάθηκε στη σημαντική πρωτοβουλία των εταιρειών πετρελαιοειδών με τον συντονισμό του ΕΒΕ Λάρνακας να διενεργήσουν Πολεοδομική Μελέτη για την αξιοποίηση της γης των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου, γεγονός που θα επιτρέψει στην περιοχή να γυρίσει στην ανάπτυξη.                                                                                                

Σημαντικό μέρος της ομιλίας του Προέδρου του ΕΒΕ Λάρνακας αποτελεί η τοποθέτηση του Επιμελητηρίου για το ενιαίο έργο Λιμανιού - Μαρίνας. Ξεκάθαρη είναι η θέση του κ. Όθ. Θεοδούλου ότι στο Λιμάνι θα πρέπει να αποδοθεί τέτοιος ρόλος που να βγαίνει βιώσιμο με καθαρά λιμενικές εργασίες. Η αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή έπρεπε να έχει όλες τις επιλογές ανοικτές και η καλύτερη να επιλεγεί στο τέλος ανάλογα με τα οφέλη στην Πόλη και στον τόπο.                                                                          

Ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Λάρνακας στην ομιλία του αναφέρθηκε στον δρόμο Λάρνακας – Δεκέλειας, στη δημιουργία πανεπιστημιακών σχολών στη Λάρνακα όπως και στη μετακίνηση των γηπέδων αντισφαίρισης. Σημαντική παραμένει η έγκριση €16,9 εκατ. για έργα στο εμπορικό κέντρο από τα διαθρωτικά ταμεία, γεγονός που θα δώσει νέα ώθηση στο παλιό εμπορικό κέντρο της Λάρνακας.                                                                                                                                                                                      

Τέλος ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Λάρνακας αναφέρθηκε στη χρησιμότητα των εξαγωγών για την οικονομία όπου το Επιμελητήριο δίδει ιδιαίτερη σημασία αφού βραβεύει εννέα εταιρείες για την εξαγωγική τους δραστηριότητα. Βραβεύτηκαν οι εταιρείες M. P THEODOROU (SALT INDUSTRY) & CO. LTD, LISKO FOODSTUFF LTD, A. AGATHOKLEOUS LTD, AMALIA KAFECOPTIO LTD, ROHA PREMIUM POTATO LTD, AMBROSIA OILS (1976) LTD, AGROMEDICA LTD, PELETICO LTD και PROCOPIS GAVRIELIDES LTD.