Ανακοινώσεις
07/10/2019

Ομιλία Προέδρου κ. Σταύρου Σταύρου στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΕΒΕ Λάρνακας 2019

Έντιμε Κύριε Γενικέ Διευθυντή του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας

Έντιμε Κύριε Γενικέ Διευθυντή του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων

Κυρίες/οι Βουλευτές,

Κυρία Εκπρόσωπος της Ελληνικής Πρεσβείας

Κύριοι Δήμαρχοι Λάρνακας, Αραδίππου

Κύριε Πρώην Δήμαρχε Λάρνακας

Κύριε Πρόεδρε της Αρχής Λιμένων,

Κύριε Πρόεδρε του ΚΕΒΕ,

Φίλοι των Τοπικών Επιμελητηρίων και Διευθυντή του ΚΕΒΕ,

Φίλοι Αντιπρόσωποι Κομμάτων,

Φίλε Πρόεδρε ΕΤΑ Λάρνακας,

Αγαπητά Μέλη,

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Θα ήθελα να σας καλωσορίσω στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Επιμελητηρίου Λάρνακας και να σας ευχαριστήσω για τη σημερινή παρουσία σας. Ιδιαίτερα να ευχαριστήσω τους Γενικούς Διευθυντές των Υπουργείων Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων με τους οποίους λόγω της φύσης των αρμοδιοτήτων τους είμαστε σε επαφή και συνεργασία, καθώς και τους Βουλευτές Λάρνακας και Αμμοχώστου με τους οποίους τον τελευταίο χρόνο είχαμε αρκετές εποικοδομητικές ανταλλαγές απόψεων. Τον Δήμαρχο Λάρνακας, με τον οποίο έχουμε συνεχή και αποτελεσματική συνεργασία ως επίσης και τον Πρόεδρο του ΚΕΒΕ για τη στήριξη του στα θέματα που επηρεάζουν την πόλη και επαρχία μας.

Στα πλαίσια της Γενικής Συνέλευσης του Επιμελητηρίου Λάρνακας, όπως και πέρσι, θ’ αναφερθώ μόνο στα κύρια τοπικά θέματα που απασχολούν την πόλη και επαρχία Λάρνακας και όχι στα περί εθνικής οικονομίας θέματα και το Κυπριακό, χωρίς ασφαλώς να υποβαθμίζω τη σημαντικότητα των εν λόγω θεμάτων. Θα αφήσω τον φίλο Πρόεδρο Κ. Αγκαστινιώτη να αναφερθεί σε αυτά τα ζητήματα στη Γενική Συνέλευση του ΚΕΒΕ.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Λάρνακα προχωρεί και αναπτύσσεται - αυτό είναι εξάλλου σε όλους εμφανές και γενικώς παραδεκτό - και συγχαίρω όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τις σκληρές προσπάθειες που καταβάλλουν.

Τα χρόνια προβλήματα που βασανίζουν την πόλη και επαρχία μας όμως είναι εκεί και συνεχίζουν να υπάρχουν, με πρώτο το έργο του Λιμανιού και της Μαρίνας και δεύτερο - εξίσου σημαντικό- την μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου.

Θα μπορούσα να σας διαβάσω την ίδια ομιλία μου από την περσινή Γενική Συνέλευση και θα εξακολουθούσε να είναι επίκαιρη.

Έχουμε διαπιστώσει στον χρόνο που μας πέρασε ότι η Λάρνακα διαθέτει πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι άλλων επενδυτικών προορισμών τα οποία πλέον προβληματίζουν θετικά και κινητοποιούν κάθε ξένο επενδυτή. Σε δύο εκθέσεις που έχουμε πραγματοποιήσει το 2018 και 2019 στη Λάρνακα για επενδυτές από Μέση Ανατολή και Περσικό Κόλπο, η ανταπόκριση που πήραμε ξεπέρασε και τις δικές μας προσδοκίες και έτσι δικαιολογημένα αναμένουμε ότι η επόμενη δεκαετία ανήκει στη Λάρνακα.

Ως Επιμελητήριο θα κάνουμε το πάν δυνατό, συνεργαζόμενοι με κάθε τοπικό φορέα και κάθε επαγγελματία, για να ενθαρρύνουμε και να διευκολύνουμε τον δυνητικό επενδυτή μέσω άρτιας ενημέρωσης και στοχευμένων ενεργειών. Σοβαρός σκόπελος όμως παραμένει η συνεργασία του κράτους για την υλοποίηση έργων υποδομής, τα οποία καθυστερούν, πολλές φορές αδικαιολόγητα.

Ενιαίο Έργο Λιμανιού – Μαρίνας

Καθ’ όλη τη διάρκεια του παρελθόντος έτους, το θέμα των χρεώσεων οι οποίες θα εφαρμοστούν στο Λιμάνι Λάρνακας κατά την ιδιωτικοποίηση του, ήταν αντικείμενο έντονης συζήτησης, όπως και οι χρεώσεις οι οποίες έχουν εφαρμοστεί στο Λιμάνι Λεμεσού.

Το Επιμελητήριο έχει από δεκαετίες αναδείξει το θέμα της στρατηγικής σημασίας του Λιμανιού Λάρνακας. Βρισκόμαστε σε ένα νησιώτικο κράτος, το οποίο βρίσκεται σε συνθήκες ημικατοχής. Η σημασία της Λάρνακας για τη Λιμενική Βιομηχανία, όπως και για άλλους κλάδους της οικονομίας, είναι καθοριστική.

Το Επιμελητήριο πορεύεται και προσπαθεί πάντοτε για το καλό της τοπικής κοινωνίας αλλά και της οικονομίας ευρύτερα. Δεν πρόκειται όμως ποτέ να αφήσουμε τη Λάρνακα να θυματοποιηθεί για τα λάθη ή παραλήψεις άλλων που έλαβαν χώρα στο παρελθόν. Μας προξενεί κατάπληξη το γεγονός ότι εταιρείες που δεν έχουν καμία σχέση με τη Λάρνακα έχουν κινηθεί νομικά εναντίον της διαδικασίας για την κατακύρωση του Λιμανιού Λάρνακας, με την άτοπη πρόφαση: «για να μην πάθει η Λάρνακα ότι έπαθε η Λεμεσός». Εφόσον θεωρούν παράνομες και καταχρηστικές τις χρεώσεις στο Λιμάνι Λεμεσού, γιατί δεν έχουν προβεί σε σχετικές προσφυγές και γιατί δεν έχουν κινηθεί νομικά εναντίον της συμφωνίας παραχώρησης του Λιμανιού Λεμεσού;

Σίγουρα τα δύο ιδιωτικά λιμάνια θα είναι ανταγωνιστικά, γι΄αυτό δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία. Ο εμπορικός κόσμος θα πρέπει συλλογικά, σε συνεννόηση με τους διαχειριστές των λιμανιών και το αρμόδιο Υπουργείο να συντονιστούν αλλά και να διεκδικήσουν. Δεν προσδοκούμε να επαναφερθούν οι χρεώσεις της Αρχής Λιμένων, αλλά διαχειριστής και κράτος πρέπει απαραιτήτως να συνεργαστούν, καθότι οι επιπτώσεις από τις ανεξέλεγκτες χρεώσεις του Λιμανιού Λεμεσού είναι σοβαρότατες.

Παράλληλα, με δυσαρέσκεια παρατηρούμε ότι παρά τη σημαντικότητα του έργου αυτού που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που πρόκειται να γίνουν στη χώρα μας προσφέροντας μεγάλα οφέλη στη λιμενική βιομηχανία, στον τουρισμό, στις κατασκευές και άλλους τομείς, και παρά τις συνεχείς διαπραγματεύσεις, ακόμη δεν έχει ληφθεί η τελική απόφαση. Να σας θυμίσω ότι στην ομιλία μου πριν ένα χρόνο εξέφρασα τις ευχαριστίες μου για τις διαβεβαιώσεις που είχαμε ότι βρισκόμασταν στο τελικό στάδιο. Ελπίζουμε και αναμένουμε ότι μια επένδυση του ιδιωτικού τομέα που θα προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στην αγορά, στο κράτος και στην οικονομία γενικότερα, θα κριθεί θετικά, ανεξαρτήτως αν αυτή η επένδυση γίνεται στη Λάρνακα.

Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσω το ΚΕΒΕ, το φίλο Πρόεδρο και τους συναδέλφους της Εκτελεστικής για τη συμπαράστασή τους σε αυτό το θέμα και ειδικά για τις συντονισμένες προσπάθειές τους ως αποτέλεσμα των οποίων η στήριξη του ΚΕΒΕ στο συγκεκριμένο θέμα έχει κατατεθεί στην Κα Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων με την επιστολή της 9ης Απριλίου 2019.

Μετακίνηση εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου

Όσον αφορά τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου, παρ’ όλες τις καθυστερήσεις πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε σε σωστό δρόμο.

Η μετακίνηση της αποθήκευσης των υγρών καυσίμων βρίσκεται σε τελικό στάδιο και φαίνεται ότι η προθεσμία που έχει τεθεί, δηλαδή το τέλος του τρέχοντος έτους, τηρείται από τις εταιρείες. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι και η μετακίνηση της αποθήκευσης υγραερίου η οποία αναμένεται τέλη του 2020, θα προχωρήσει εντός των τεθέντων χρονοδιαγραμμάτων.

Θα πρέπει τάχιστα βεβαίως να ακολουθήσει η κατεδάφιση των εγκαταστάσεων καθώς και ο καθαρισμός και η απορρύπανση της περιοχής. Εκεί όπου παρατηρείται καθυστέρηση, είναι στην ανακοίνωση του τοπικού σχεδίου της περιοχής από την Πολεοδομία, το οποίο θα σηματοδοτήσει την εκκίνηση για την ανάπτυξη της περιοχής.

Δρόμος Λάρνακας – Δεκέλειας

Για το γνωστό πλέον θέμα της τρίτης και τέταρτης φάσης του δρόμου Λάρνακας-Δεκέλειας, η γραφειοκρατία και η έλλειψη συντονισμού μεταξύ των κυβερνητικών τμημάτων καθυστερούν την υλοποίηση ενός εκ των σημαντικότερων έργων υποδομής της Περιφέρειάς μας. Λυπούμαι να αναφέρω ότι η μελέτη των κατασκευαστικών σχεδίων της γ’ φάσης ετοιμάζεται εδώ και πέραν των δυόμιση χρόνων και δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Διερωτώμαι, ένας δρόμος ο οποίος συγκεντρώνει από την δεκαετία του ’80 την πλειοψηφία του τουρισμού και των επιχειρήσεων ανάπτυξης γης που είναι ζωογόνες για τη Λάρνακα, δεν έπρεπε να τύχει καλύτερης μεταχείρισης από το κράτος;

Tουρισμός

Ενώ ο τομέας παγκυπρίως παρουσίασε άνοδο το περασμένο έτος - και για τη Λάρνακα αποτέλεσε χρονιά ρεκόρ σε τουριστικές αφίξεις - εντούτοις φέτος υπάρχουν αρκετές προκλήσεις που θα πρέπει συλλογικά να αντιμετωπίσουμε. Η πρόσφατη κατάρρευση του Thomas Cook, το κλείσιμο αερογραμμών, η αβεβαιότητα του Brexit και ο αδυσώπητος ανταγωνισμός από γειτονικούς προορισμούς εκτός Ευρωζώνης όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος και η Βόρεια Αφρική, είναι παράγοντες που δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού.

Όσον αφορά στη Λάρνακα, είναι γενικά παραδεκτό ότι το τουριστικό μας προϊόν συνεχώς εμπλουτίζεται, η εικόνα μας ως τουριστικός προορισμός βελτιώνεται, ενώ ενισχύεται και το ξενοδοχειακό μας δυναμικό. Συγκεκριμένα, τα τελευταία έξι χρόνια έχουν λειτουργήσει στην επαρχία μας 28 νέες μονάδες ενώ δέκα ακόμη αναμένεται να λειτουργήσουν τα επόμενα δύο χρόνια. Η Λάρνακα έχει αποκτήσει σαφές πλεονέκτημα στον τομέα του τουρισμού και αυταπόδεικτο γεγονός είναι ότι την περιοχή μας επιλέγουν για να επενδύσουν και διεθνείς ξενοδοχειακές αλυσίδες.

Θα επαναλάβω και φέτος την ανάγκη θεσμοθέτησης των μη τουριστικών καταλυμάτων μέσω AirBnB και άλλων παρόμοιων πλατφορμών, για ν’ αποφευχθεί έτσι ο άνισος ανταγωνισμός, η φοροδιαφυγή - και για να γνωρίζει ο κάθε εμπλεκόμενος πως πρέπει να τα διαχειρίζεται με συνέπεια και επαγγελματισμό.

Με αυτή την ευκαιρία θα ήθελα να επισημάνω την καθοριστική συμμετοχή των Δήμων και των τουριστικών κοινοτήτων όπως και των επαγγελματικών οργανώσεων οι οποίες συσπειρώνονται κάτω από την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας, σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται. Γνωρίζουμε ότι έπονται αξιόλογες δράσεις και έργο και γι’ αυτό το Επιμελητήριο είναι πάντοτε αρωγός και συμπαραστάτης.

Βιομηχανία

Η μεταποίηση ήταν διαχρονικά στις προτεραιότητες μας, τόσο ως Επιμελητήριο παγκύπρια, όσο και ως τοπικό, καθότι η Λάρνακα πάντοτε ήταν κύριο βιομηχανικό κέντρο. Μας ενδιαφέρει το σύνολο της μεταποίησης, όπου τα επακόλουθα της τελωνειακής ένωσης και της τελικής μας ένταξης στην Ε/Ε όπως και άλλοι παράγοντες, μειώνουν δραματικά την παραγωγή σε αρκετούς τομείς, αφού εκμηδένισαν τις εξαγωγές και αρκετά τοπικά προϊόντα δεν μπόρεσαν να ανταγωνιστούν τα εισαγόμενα στην τοπική αγορά.

Χαλλούμι

Όπως και στην περσινή Γ.Σ έτσι και φέτος το θέμα της παραγωγής και εξαγωγής του χαλλουμιού θεωρούμε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό για την εθνική οικονομία αλλά και για την οικονομία της επαρχίας Λάρνακας. Δε θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε ότι η Λάρνακα συγκεντρώνει την πλειοψηφία των εξαγωγών του εν λόγω προϊόντος, αλλά και της παραγωγής γάλακτος. Είναι ελάχιστα τα παραδείγματα όπου η οικονομία της Κύπρου λαμβάνει τόσα οφέλη από ένα εξαγώγιμο προϊόν, αφού στις πλείστες των περιπτώσεων η πρώτη ύλη εισάγεται.

Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στο θέμα του φακέλου του χαλλουμιού και τις παρενέργειες που δημιουργούνται στην εξαγωγική διαδικασία.

Θεωρούμε ότι απλώς και μόνο η μη παρεμπόδιση των εξαγωγών μπορεί βραχυπρόθεσμα να φτάσει τα 300 εκ. εξαγωγών, που είναι πλέον ένας ρεαλιστικός στόχος.

Ένα αξιοσημείωτο γεγονός για την επιχειρηματική Λάρνακα αυτή τη χρονιά, αποτελεί το ξεκίνημα των εργασιών του Mall της Λάρνακας.

Ως γνωστό, το Επιμελητήριο είχε θετική άποψη για την πραγματοποίηση του έργου. Είναι γνωστές και σεβαστές επίσης οι απόψεις οι οποίες ακούστηκαν κυρίως από καταστηματάρχες της Λάρνακας. Το νέο Mall σίγουρα θα έχει καθοριστική παρουσία στο λιανικό εμπόριο της Λάρνακας, ενώ επίσης θα είναι ένα σημαντικό έργο στον τομέα της ψυχαγωγίας αλλά και του τουρισμού.

Το λιανικό εμπόριο, όπως και κάθε τομέας, αλλάζει δραματικά. Οι αλλαγές που προκύπτουν σε όλο τον κόσμο συμβαίνουν και στη Λάρνακα. Εμείς θεωρούμε το εμπορικό κέντρο της Λάρνακας ως ένα προνομιακό ‘open air Mall’ με μεγάλες δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης. Πιστεύουμε ότι έργα τα οποία γίνονται στον Δήμο Λάρνακας, σε συνδυασμό με την αναβάθμιση του Λιμανιού-Μαρίνας, θα το ενδυναμώσουν περαιτέρω. Αναμένουμε ότι ο υγιής ανταγωνισμός και στο λιανικό εμπόριο θα προσδώσει ανάπτυξη και θετικά αποτελέσματα στην τοπική οικονομία.

Θα ήθελα, με την ευκαιρία, να συγχαρώ τον Δήμο Λάρνακας και τους Εταίρους του για την μεγάλη επιτυχία τους να κερδίσουν το μεγαλεπήβολο έργο των €30 εκ. για την ίδρυση Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών και Καινοτομίας και την ίδρυση του CMMI Cyprus Marine and Maritime Institute Ltd. Το ΕΒΕ Λάρνακας θα είναι πάντοτε να συνδράμει στην Επιτυχία αυτής της προσπάθειας.

Αναφορικά με τον τομέα των επενδύσεων, πιστεύουμε ότι η Λάρνακα είναι ιδανική για εγκατάσταση ξένων εταιρειών οι οποίες στοχεύουν στην αγορά της Ευρώπης και της Ασίας και οι οποίες θα ήθελαν να ασχοληθούν με τον τουρισμό, τις υπηρεσίες, την ανάπτυξη γης και τη βιομηχανία.

Γι’ αυτό το λόγο, τόσο το Επιμελητήριο, όσο και η επιχειρηματική τάξη της Λάρνακας, καταβάλλουμε προσπάθειες σε συνεργασία με το Δήμο Λάρνακας για προσέλκυση ξένων επενδύσεων με επιχειρηματικά συνέδρια και άλλες ενέργειες οι οποίες αναδεικνύουν την πόλη και επαρχία μας.

Να μου επιτρέψετε, στο σημείο αυτό, να προβώ σε μια επισήμανση για την οικονομία, που ασφαλώς επηρεάζει και τη Λάρνακα. Για να πετύχουμε όλα τα πιο πάνω, απαραιτήτως επιβάλλεται η σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος για την προώθηση ιδιωτικών έργων, τα οποία θα δημιουργήσουν υποδομές και θα φέρουν επενδύσεις στην Κύπρο, καθώς και διευκόλυνση των εξαγωγών μας.

Λυπούμαι όμως να παρατηρήσω ότι μεγάλες τράπεζες, στην προσπάθεια αναδιάρθρωσής τους, υποβαθμίζουν τη Λάρνακα δίνοντάς της ρόλο και χαρακτήρα υποκαταστήματος άλλων επαρχιών. Καλούμε τις εν λόγω τράπεζες να μας αναφέρουν ξεκάθαρα ποια θέση κατέχει η Λάρνακα στους σχεδιασμούς τους. Θέλω να γίνει κατανοητό ότι την υποβάθμιση της Λάρνακας δεν θα την επιτρέψουμε σε κανένα και προς τούτο επιφυλασσόμαστε.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω ξανά τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο, τους Βουλευτές Λάρνακας και Αμμοχώστου και τις επαγγελματικές και κομματικές οργανώσεις για τη συνεργασία που είχαμε τον τελευταίο χρόνο. Ως Επιμελητήριο θα πράξουμε το παν δυνατόν ούτως ώστε η ενιαία γραμμή στα μεγάλα θέματα να συνεχίσει και να ενδυναμώνεται περαιτέρω.

Ευχαριστίες στον Πρόεδρο, την Εκτελεστική Επιτροπή και τη Γραμματεία του ΚΕΒΕ, ως επίσης και τα Τοπικά Επιμελητήρια όπου η κάθε δυνατή συνεργασία και συμπόρευση είναι καθημερινή πρακτική. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω το Συμβούλιο μου και το προσωπικό για τη συμπαράστασή τους.

Θερμές ευχαριστίες προς την Κυβέρνηση, τα Υπουργεία Εμπορίου, Οικονομικών, Εσωτερικών, Μεταφορών, Εργασίας και Γεωργίας, καθώς και τις συνεργαζόμενες Κρατικές Υπηρεσίες. Η συνεργασία μας ήταν και θα είναι πάντοτε καλοπροαίρετη και οι απόψεις μας είναι αποτέλεσμα γνώσης και εμπειρίας και όχι οποιονδήποτε άλλων κινήτρων.

Η έκκλησή μας προς την Κυβέρνηση και τις κρατικές υπηρεσίες είναι η προώθηση και επίσπευση των διαδικασιών για υλοποίηση του ενιαίου έργου Λιμανιού-Μαρίνας και της μετακίνησης των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου. Αυτά αποτελούν έργα από τα οποία το κράτος θα έχει τεράστια οφέλη ενώ θα επιτρέψουν την ανάπτυξη σε μια επαρχία με 145.000 κατοίκους.

Νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω και προσωπικά τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Λακκοτρύπη και τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου κ. Χειμώνα, ως επίσης και την Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κα. Αναστασιάδου και τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου κ. Σταύρο Μιχαήλ για τη συνεργασία τους. Τέλος, ευχαριστίες προς τα Μέλη του Επιμελητηρίου, στους οποίους είμαστε ευγνώμονες για τη συμμετοχή και την υποστήριξη τους. Σ’ αυτούς οφείλεται και ο ρόλος και η ύπαρξη του Επιμελητηρίου.

Τελειώνοντας θα θυμίσω σε όλους ότι τα Επιμελητήρια είναι φορείς που προβαίνουν σε εισηγήσεις για προώθηση του ‘υγειούς επιχειρήν’ και της ανάπτυξης της τοπικής και εθνικής οικονομίας. Δεν είναι εκτελεστική εξουσία. Όμως η παρουσία και η δραστηριοποίησή μας έχει αποδείξει πόσο σημαντική είναι για την επιχειρηματική τάξη και για την ίδια την οικονομία, και γι’ αυτό εμείς θα συνεχίσουμε με κάθε ζήλο αυτή την προσπάθεια.

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω την Petrolina Holdings Ltd που είναι ο χορηγός αυτής της Συνέλευσης. Σας ευχαριστώ όλους για τη συνεργασία.