Ανακοινώσεις
28/09/2020

 

 
 
 
Ομιλία Προέδρου ΕΒΕΛ κ. Σταύρου Σταύρου
στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΕΒΕ Λάρνακας 2020
 
Μονόλεπτη σιγή εις μνήμην του Επίτιμου Προέδρου Κύριου Νίκου Κοσμά.
 
Αγαπητά Μέλη,
 
Σας καλωσορίζω στην φετινή Γενική μας Συνέλευση που πραγματοποιείται κάτω από ιδιάζουσες και πρωτόγνωρες συνθήκες και, αναγκαστικά, σε κλειστό κύκλο. Η ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας Covid-19 προκάλεσε και προκαλεί ακόμη ένα άνευ προηγουμένου παγκόσμιο σοκ, τόσο σε ανθρωπιστικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Το πλήγμα για τις επιχειρήσεις όλων των κλάδων είναι σκληρό και οι επιπτώσεις αλυσιδωτές. 
 
Υπό τις περιστάσεις, η ύφεση της οικονομίας μας για αυτό το έτος ήταν αναμενόμενη. Όμως οι προβλέψεις με την πάροδο του χρόνου γίνονται ολοένα και δυσμενέστερες με το Υπουργείο Οικονομικών στην πιο πρόσφατη ανακοίνωσή του να υπολογίζει μείωση του ΑΕΠ της τάξης του 7%.  Πολύ φοβούμαι -και εκφράζω την προσωπική μου εκτίμηση-  ότι, δυστυχώς, ο συνολικός αντίκτυπος θα είναι τελικά μεγαλύτερος. 
 
Μας ανησυχεί το εκτόπισμα των συνεπειών που θα επιφέρει η πανδημική κρίση εάν δεν προκύψει σύντομα κάποια αλλαγή στην όλη κατάσταση, ενώ ζοφερή είναι και η εικόνα ως προς τις αντοχές της οικονομίας μας και τις δυνατότητές της να μπορέσει ν’ απορροφήσει τους αλλεπάλληλους και μεταδοτικούς κραδασμούς.
 
Σε γενικές γραμμές και συγκρίνοντας και με τον τρόπο διαχείρισης άλλων κρατών του εξωτερικού, θεωρώ ότι η χώρα μας διαχειρίστηκε την κρίση άμεσα και με υπευθυνότητα. Σημαντικότατος σαφώς ήταν και ο ρόλος του ΚΕΒΕ και των Τοπικών Επιμελητηρίων που αποτέλεσαν τη φωνή των επιχειρήσεων προς την κεντρική κυβέρνηση. Παράλληλα, το Επιμελητήριο παρείχε νυχθημερόν την ανάλογη πληροφόρηση και συμβουλευτική στήριξη προς τις επιχειρήσεις-Μέλη μας. Σίγουρα υπάρχουν πολλά που θα πρέπει ακόμα να γίνουν και είναι εδώ που χρειαζόμαστε την άμεση και έμπρακτή εμπλοκή των τραπεζών μας για να βοηθήσουν το καλός νοούμενο και βιώσιμο επιχειρήν να ανταπεξέλθει της κρίσης.
 
Θ’ αφήσω όμως, όπως και σε προηγούμενα χρόνια, τον Πρόεδρο του ΚΕΒΕ κατά τη Γενική Συνέλευση του, να κάνει μια συνολική ανάλυση των επιπτώσεων της πανδημίας στην οικονομία και τη διαχείριση που έτυχε από όλους τους φορείς και θα επικεντρωθώ στα τοπικά θέματα της Λάρνακας.
 
Ο ρόλος μας ως εγγυητής της επιχειρηματικότητας στη Λάρνακα επιβάλλει παράλληλα και εμπλοκή μας στα έργα κεφαλαιώδους σημασίας της επαρχίας μας.  Διαβεβαιώνω ότι τα διαβήματα στα οποία έχουμε προβεί για προώθηση των εν λόγω έργων κρίθηκαν καθοριστικά για την πορεία υλοποίησής τους. Παρά τις αντίξοες συνθήκες, ευτυχώς τα σημαντικά έργα προχωρούν.  Βρίσκονται πλέον σε μια πορεία που ούτε οι διάφοροι που κατά καιρούς προσπάθησαν να τα βραχυκυκλώσουν αλλά ούτε και αυτή η ίδια η κρίση κατάφεραν τελικά να σταθούν εμπόδιο… 
 
Φυσικά και δεν εφησυχαζόμαστε και θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε αυτά τα έργα να υλοποιηθούν εντός των τεθέντων χρονοδιαγραμμάτων. Παρακολουθούμε επίσης στενά την πορεία τους ώστε να διασφαλίζεται ότι η ανάπτυξη και η λειτουργία τους γίνεται κατά τρόπο που θα ωφελήσει τις επιχειρήσεις, την τοπική οικονομία και την κοινωνία.
 
Αν καταφέραμε ένα πράγμα τα τελευταία χρόνια με σκληρή δουλειά και επιμονή, είναι να βάλουμε και εμείς το λιθαράκι μας στο να δοθεί το μήνυμα σε όλους ότι η Λάρνακα ξέρει τι θέλει και ξέρει να το διεκδικεί συντονισμένα με μια φωνή.
 
Ο μύθος πως ‘‘η Λάρνακα δεν ξέρει τι θέλει’’ κατέρρευσε.
 
Είναι σημαντικό, αυτός ο συντονισμός μεταξύ όλων των φορέων της Λάρνακας και η ομοφωνία που υπάρχει αυτή τη στιγμή να συνεχιστεί. Δεν πρέπει να αφήσουμε οποιεσδήποτε παρεμβάσεις εκτός Λάρνακας να μας επηρεάσουν και πολύ πιο σημαντικό να μας διασπάσουν.
 
Ενιαίο Έργο Λιμανιού – Μαρίνας
 
Το μεγαλύτερο έργο που θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο ύψους περίπου €700 εκατομμύρια, δεν θα μπορούσε να μην ήταν πρώτο στην ατζέντα του ΕΒΕΛ. 
 
Για το έργο αυτό υπήρξαν και υπάρχουν ακόμα διάφορες αντιπαραθέσεις. Αναμφίβολα, από τη νέα κατάσταση επηρεάζονται συγκεκριμένες επιχειρήσεις και πρώτοι εμείς επιδιώκουμε να εξευρεθεί η χρυσή τομή. Γι’ αυτό και συντονίζουμε συναντήσεις μεταξύ της επιτυχούσας κοινοπραξίας που θα αναλάβει την ανάπτυξη μαζί με τους υφιστάμενους χρήστες του λιμανιού ενώ πολύ πρόσφατα πραγματοποιήθηκε συνάντηση παρουσία του Υπουργού Μεταφορών και Λειτουργών του. Επιδιώκουμε όπως μέσω της αλληλοκατανόησης, οι εξαγωγείς και γενικότερα οι εμπορευόμενοι να ενισχύσουν τη συνεργασία τους με τον νέο επενδυτή και διαχειριστή.
 
Το ΕΒΕΛ κατά την τελευταία 3 έτη έθεσε σαν προτεραιότητα του την υλοποίηση αυτού του σημαντικού έργου για τη Λάρνακα και συνειδητά διέθεσε την μερίδα του λέοντος των πηγών που διέθετε και πάμπολλες ώρες συζητήσεων προς υλοποίηση αυτού του έργου.
 
Θέλω να είμαι ξεκάθαρος για ακόμα μια φορά. Πρόκειται για έργο στρατηγικής σημασίας που θα βελτιώσει άρδην τις οικονομικές παραμέτρους της Λάρνακας. Γι’ αυτό θα πρέπει συλλογικά να δούμε την «μεγαλύτερη εικόνα» βάζοντας πρώτα το ευρύτερο καλό της πόλης μας. 
 
Αναμένοντας τώρα την έγκριση της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού ώστε να ανοίξει ο δρόμος για υπογραφή της Σύμβασης Παραχώρησης, θέλουμε με τον πιο εμφαντικό τρόπο ν’ αναφέρουμε ότι το Επιμελητήριο δεν πρόκειται να επιτρέψει οποιοδήποτε πισωγύρισμα. Οι μικροπολιτικές, τα τοπικά συμφέροντα και καταστάσεις status-quo δεν χωράνε μπροστά σε τέτοιου μεγέθους έργα που θα φέρουν σημαντικότατα πολύπλευρα πλεονεκτήματα – κυρίως σε μια τέτοια δύσκολη περίοδο.
 
 
Μετακίνηση εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου
 
Παρ’ όλες τις καθυστερήσεις, είμαστε σε καλό δρόμο όσον αφορά τα υγρά καύσιμα, εφόσον έχουν επιτέλους ολοκληρωθεί οι διαδικασίες μετακίνησης. Αναμένεται η υποβολή των αιτήσεων κατεδάφισης των εγκαταστάσεων και αν όλα προχωρήσουν σωστά, τότε το καλοκαίρι του 2021 θα έχουμε ένα «ελεύθερο» παραλιακό μέτωπο – οπτικά τουλάχιστον, αφού θα πρέπει να ακολουθήσει ο καθαρισμός και η απορρύπανση της περιοχής. 
 
Το πολυαναμενόμενο Σχέδιο Περιοχής που δημοσιεύθηκε πρόσφατα αντικατοπτρίζει το όραμά μας για μια σύγχρονη και ελκυστική πόλη. Οι νέες ζώνες θέτουν τις βάσεις για μια καινούρια  παραλιακή περιοχή 4 τετρ. χλμ. που συνδυάζει πολύπλευρες δραστηριότητες, υπηρεσίες και κλάδους, μεταξύ των οποίων ο τουρισμός, το εμπόριο, η αναψυχή, ο αθλητισμός, οικογειτονιές, εξειδικευμένα ιατρικά κέντρα κ.α.  
 
Μας ανησυχούν όμως οι καθυστερήσεις σε ότι αφορά το υγραέριο. Βάσει της συμφωνίας κυβέρνησης-εταιρειών, οι τελευταίες θα έπρεπε σε 3 μήνες να έχουν μετακινηθεί, γεγονός που είναι βέβαια εκτός πραγματικότητας. Να σας θυμίσω ότι επισημάναμε αυτή μας την ανησυχία στην ομιλία μου στη Γενική Συνέλευση μας πριν 2 χρόνια. Δυστυχώς οι ανησυχίες μας επαληθευτήκαν. Καλούμε λοιπόν τα καθ’ ύλην αρμόδια Υπουργεία και την Αρχή Λιμένων να πάρουν χωρίς άλλη χρονοτριβή τις τελικές αποφάσεις για τον τρόπο εκφόρτωσης των πλοίων που μεταφέρουν υγραέριο στο Βασιλικό. Δεν πρέπει να αφεθούμε στο έλεος των αποφάσεων του όποιου φορέα ή εταιρείας.
 
Δρόμος Λάρνακας – Δεκέλειας 
 
Έργο που εκκρεμεί εδώ και πέραν των 30 χρόνων, θύμα της έλλειψης βούλησης αλλά και του συντονισμού μεταξύ των κυβερνητικών τμημάτων. Μας ικανοποιεί το γεγονός ότι ο Υπουργός Μεταφορών κατά την τελευταία μας συνάντηση ανέφερε ότι η κατασκευή της γ’ φάσης του έργου θα περιληφθεί στους κρατικούς προϋπολογισμούς του επόμενου έτους.
Στέκομαι όμως σε ένα σοβαρό θέμα. Η μελέτη για τα κατασκευαστικά σχέδια ενός δρόμου 3,8 χιλιομέτρων, ενώ κατακυρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2016 με διάρκεια ολοκλήρωσης τους 24 μήνες (που και πάλι είναι αδικαιολόγητο) εντούτοις χρειάστηκε τελικά το διπλάσιο. Σχεδόν τέσσερα δηλαδή χρόνια για μια μελέτη. Σε αυτή την περίπτωση, όπως και σε πολλές άλλες, η δικαιολογία των «διαδικασιών και της γραφειοκρατίας» δεν μας πείθει. Πρόκειται για πραγματική αναλγησία των κυβερνητικών τμημάτων και εμείς δεν θα σταματήσουμε δημόσια να κακίζουμε τέτοιες πρακτικές που πλήττουν τις επιχειρήσεις και την οικονομία του τόπου μας. Δυστυχώς, παρά τις διαβεβαιώσεις από τους κυβερνώντες για υλοποίηση έργων ζωτικής σημασίας με πιο ταχείς ρυθμούς, λυπούμαι να διαπιστώσω ότι ακόμη δεν έχει εξευρεθεί η φόρμουλα ώστε αυτά να προχωρούν εντός λογικών χρονικών πλαισίων. 
 
Όσον φορά τη δ’ φάση του υπό αναφορά δρόμου, αν και λύθηκε το χρόνιο θέμα των λωρίδων κυκλοφορίας, εντούτοις βλέπουμε και πάλι τρομερές καθυστερήσεις και αδικαιολόγητη κωλυσιεργία.   
 
Το τονίζω άλλη μια φορά, πως η περιοχή αυτή που συγκεντρώνει το 40% των τουριστικών κλινών της Επαρχίας μας θα έπρεπε να τυγχάνει καλύτερης μεταχείρισης από το κράτος.
 
Άλλα Έργα
 
Σειρά νέων έργων αναμένεται να δώσουν πνοή στην επαρχία μας και να βελτιώσουν την εικόνα της με όλα τα θετικά που επιφέρει αυτό. Συγκεκριμένα, ο Δήμος Λάρνακας ολοκληρώνει σύντομα σημαντικά έργα από τα διαρθρωτικά ταμεία όπως είναι η Δημοτική Αγορά, ο Πολυχώρος Δημιουργικότητας και Πολιτισμού, ο Χώρος Κοινωνικής Πρόνοιας και Απασχόλησης καθώς και αναπλάσεις πεζοδρόμων και διευκολύνσεις για ΑΜΕΑ στο κέντρο της πόλης. Σε άλλες περιοχές της Περιφέρειας μας και στα χωριά πραγματοποιούνται ή έχουν τροχοδρομηθεί επίσης διάφορα έργα όπως παραλιακοί πεζόδρομοι, πλατείες και διαφόρων ειδών αναπλάσεις και αναβαθμίσεις.     
 
Ένα από τα μεγάλα έργα που αναμένεται να δώσουν πνοή στην επαρχία μας και που ομολογουμένως προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς, είναι το Mall της Λάρνακας, το οποίο κατά την άποψή μας θα ενισχύσει τον υγιή ανταγωνισμό στο λιανικό εμπόριο. Είναι σεβαστές οι απόψεις των καταστηματαρχών της πόλης. Όμως για να υπάρξει εξέλιξη χρειάζεται καμιά φορά να βγούμε από το “comfort zone” μας και να εκσυγχρονιστούμε. Σε αυτό ωθεί ο ανταγωνισμός. 
 
Σημαντικότατο επίσης είναι και το έργο των €30 εκ. για την ίδρυση Κέντρου Αριστείας Θαλάσσιας και Ναυτικής Έρευνας, Καινοτομίας και Τεχνολογίας – CMMI, τo οποίο αναμένεται να προσφέρει πρακτικές λύσεις στις ανάγκες της θαλάσσιας και ναυτιλιακής βιομηχανίας και να εδραιώσει τη θέση της Λάρνακας σε αυτό τον σημαντικό τομέα.
 
Με αυτή την ευκαιρία όμως, δεν μπορώ να αφήσω απαρατήρητο τον πρόσφατο εμπαιγμό της κυβέρνησης προς τη Λάρνακα αναφορικά με την ακύρωση της υπόσχεσης για τη δημιουργία της Σχολής Επιστημών και Τεχνολογίας της Θάλασσας του Πανεπιστημίου Κύπρου. Εύλογα διερωτόμαστε: η πρόφαση του μεγάλου κόστους αλλά και οι λανθασμένες ενημερώσεις των υπηρεσιακών προς τους Υπουργούς αλλά και προς τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γιατί πρέπει πάντα να αφορούν έργα της Λάρνακας; 
 
Κατά την ταπεινή μου γνώμη τα κόστη που προτάθηκαν ως δικαιολογία για την ακύρωση του έργου προσβάλουν την νοημοσύνη μας.
 
Οικονομικοί Κλάδοι

Tουρισμός
 
Το μεγαλύτερο θύμα του Covid-19 υπήρξε αδιαμφισβήτητα ο τομέας του τουρισμού. Η σημαντικότητα αλλά και η πολυπλοκότητα του κλάδου αναδείχθηκε εκ νέου από τον αντίκτυπο της πανδημίας. Η δυνατότητα ανατροπής της κατάστασης κρίθηκε ανέφικτη και εκτός του ελέγχου των αρχών, των φορέων και των επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα οι αφίξεις της επταμηνίας να μειωθούν κατά 85%. Δεν είναι λοιπόν υπερβολή να λεχθεί ότι οι συνέπειες για τις τουριστικές επιχειρήσεις της χώρας αλλά και της επαρχίας μας ήταν καταστροφικές. 
 
Είναι λυπηρό γιατί η Λάρνακα το περασμένο έτος παρουσίασε αξιοσημείωτη άνοδο αλλά και ποιοτική αύξηση των κλινών της. 
Εν πάση περιπτώσει, αν εξαιρέσουμε τις φετινές εν πολλοίς αναμενόμενες επιδόσεις, και εστιαζόμενοι σε ένα πιο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, το γεγονός είναι ότι η Λάρνακα βελτιώνεται χρόνο με το χρόνο ως τουριστικός προορισμός. Το ξενοδοχειακό δυναμικό ενισχύεται με νέες μονάδες - ορισμένες εκ των οποίων μάλιστα τόλμησαν να λειτουργήσουν το φετινό καλοκαίρι, το τουριστικό προϊόν εμπλουτίζεται διαρκώς, ενώ η πληροφόρηση προς τον τουρίστα συνεχώς εκσυγχρονίζεται.   Σε αυτό συμβάλουν και οι προσπάθειες αλλά και οι διάφορες καινοτόμες δράσεις της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας η οποία υπό την Προεδρία του ΕΒΕΛ και τη συσπείρωση όλων των εμπλεκομένων στον τουρισμό, παρουσιάζει αξιόλογο έργο.  Σας πληροφορούμε μάλιστα ότι απόψε η ΕΤΑΠ Λάρνακας βραβεύεται με το Χρυσό Έπαθλο στα Παγκύπρια Βραβεία Τουρισμού για το 2020 και συγκεκριμένα στην κατηγορία που αφορά την αναβάθμιση και τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος. Τους συγχαίρουμε και δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι θα συνεχιστεί το έργο τους με τον ίδιο ζήλο για την πόλη και επαρχία μας.
 
Η δομή των ΕΤΑΠ αποτελεί πρότυπο, αν θέλετε, ένα best practice example, το οποίο θα μπορούσε να εφαρμοσθεί και σε άλλους κλάδους καθότι αρμοδίως συντονίζουν δημόσιο και ιδιωτικό τομέα καθώς και τις τοπικές αρχές. Παράλληλα, ενώ πρόκειται για Οργανισμούς που χρηματοδοτούνται κυρίως από το κράτος, λειτουργούν με τους ρυθμούς του ιδιωτικού τομέα ενώ το σημαντικότερο είναι ότι όλες οι αποφάσεις και ο τρόπος αξιοποίησης των κονδυλίων λαμβάνονται συλλογικά και αναλόγως των αναγκών της κάθε περιοχής.  Πέραν λοιπόν του θεσμικού του ρόλου, το ΕΒΕΛ, βλέποντας ότι επιτελείται έργο, στέκεται πάντοτε αρωγός δίπλα στην ΕΤΑΠ.
 
Εμπόριο – Βιομηχανία – Επενδύσεις
 
Αν και η πλήρης έκταση των επιπτώσεων στο εμπόριο και τη βιομηχανία δεν μπορεί να καθοριστεί με ακρίβεια λαμβανομένης υπόψη και της αβεβαιότητας όσον αφορά τη διάρκεια της πανδημίας, εντούτοις – σύμφωνα και με άμεση πληροφόρηση από τα Μέλη μας – η κρίση αυτή υπολογίζεται να είναι χειρότερη από εκείνη του 2013.
 
Δυστυχώς όλοι οι κλάδοι έχουν πληγεί. Οι υποχρεωτικοί περιορισμοί και οι δραματικά μειωμένες τουριστικές αφίξεις έχουν, μεταξύ άλλων, μειώσει τη γενικότερη ζήτηση με όλα τα επακόλουθα σε όλο το φάσμα της μεταποιητικής βιομηχανίας, ενώ οι εισαγωγές και οι εξαγωγές για την επταμηνία έχουν μειωθεί κατά 11,7% και 10,6% αντίστοιχα. 
 
Αναφερόμενος στις εξαγωγές, παρενθετικά επιτρέψετέ μου να σταθώ σε ένα εκ των μεγαλύτερων εξαγωγικών προϊόντων της επαρχίας μας, το χαλούμι. Υπενθυμίζω ότι  η Λάρνακα συγκεντρώνει την πλειοψηφία των εξαγωγών του εν λόγω προϊόντος, αλλά και της παραγωγής γάλακτος. Το εθνικό μας τυρί αποτελεί εθνική υπόθεση. 
 
Σε αυτό το σημείο να μου επιτρέψετε να σας διαβάσω αυτούσια το τι δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξη του στο τύπο ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ κύριος Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης τα οποία αντικατοπτρίζουν την θέση του ΚΕΒΕ κατά την δική μας επι του θέματος. 
 
«Για το φάκελο χαλούμι, θεωρώ πως η κυβέρνηση έχει κάνει κατ’ επανάληψη και κατά συρροή λάθη. Αρχής γενομένης από την κατάθεση του φακέλου ο οποίος για χίλιους λόγους δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Όταν -και ο μη γένοιτο- ο φάκελος εγκριθεί θα είναι η απαρχή του κύκνειου άσματος του τομέα του χαλουμιού για την Κύπρο. Γιατί είναι ουσιαστικά αδύνατο να παράξουμε χαλούμι που να συνάδει με τις προδιαγραφές και τα πρότυπα του εν λόγω φακέλου και θ ανοίξουμε την όρεξη των ανταγωνιστών μας, οι οποίοι ήδη μας περιμένουν στη γωνία. Το χαλούμι είναι θύμα της επιτυχίας του.
 
Τα πρότυπα που αναγράφονται στο φάκελο, όπως για παράδειγμα η ποσόστωση του 51% με αιγοπρόβειο γάλα, δεν υπάρχει περίπτωση να καλυφθεί. Διευκρινίζω ότι το πρότυπο του χαλουμιού δεν μιλά για ποσόστωση αλλά μιλά για μείγμα αιγοπρόβειου γάλακτός με αγελαδινό, έγινε μια αυθαίρετη επεξήγηση του προτύπου αργότερα και βγήκε αυτό το ποσοστό. Δεν υπάρχουν αρκετά αιγοπρόβατα που προέρχονται από κυπριακές γηγενείς φυλές, κάτι που είναι προαπαιτούμενο, για να παράξουν αυτήν την ποσότητα γάλακτος. Εκτός αυτού, στον φάκελο γίνεται λόγος πως τα εν λόγω ζωντανά θα πρέπει να είναι εξωτερικής βοσκής και όχι σταβλιζόμενα. Σημαντικό επίσης ότι θα πρέπει να τρέφονται από κάποια είδη θάμνων εκ των οποίων οι τρεις είναι προστατευόμενοι. Δεν μπορείς να καλύψεις εξαγόμενο χαλούμι αξίας 240 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως διατηρώντας όλα αυτά και όχι μόνον. Θα περιοριστείς εκ των δεδομένων μόνο στα 60 εκατομμύρια ευρώ.
 
Είναι δε οξύμωρο η Κυβέρνηση να δίδει κατ’ έτος πολλά εκατομμύρια χορηγίες για δημιουργία και επέκταση τυροκομείων, μονάδων μηρυκαστικών κτλ. ενώ το μέλλον του τομέα δεν στηρίζεται σε γερές βάσεις.
 
Είμαστε εγκλωβισμένοι σε αποφάσεις οι οποίες ελήφθησαν λανθασμένα υπό την πίεση συμφερόντων συγκεκριμένων ομάδων. Ο υπουργός Γεωργίας έχει κληρονομήσει αυτό το πρόβλημα και δυστυχώς δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις εδώ που φτάσαμε. Από το χαλούμι ζουν σήμερα 12,500 άνθρωποι, κυρίως αγελαδοτρόφοι, αιγοπροβατοτρόφοι, τυροκόμοι, γεωργοί και έμποροι. Χρειάζονται θαρραλέες πολιτικές αποφάσεις οι οποίες σίγουρα δεν θα ικανοποιήσουν τους πάντες και σίγουρα θα έχουν πολιτικό κόστος, αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να τετραγωνίσουμε τον κύκλο.
 
Το χειρότερο που μπορεί να γίνει για το χαλούμι είναι να κληρονομεί το πρόβλημα η μια κυβέρνηση στην επόμενη. Έχουμε αποστείλει γραπτώς συγκεκριμένες προτάσεις και στον ΠτΔ αλλά και στον Υπουργό Γεωργίας επι αυτού του θέματος και το ΚΕΒΕ είναι έτοιμο ανά πάσα στιγμή να προσέλθει και να συνεισφέρει με τις απόψεις του, τις γνώσεις του και τις διασυνδέσεις του επί του θέματος». Αυτά είπε ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ και εγώ απλώς επισημαίνω ότι δεν μπορεί ο επιχειρηματικός κόσμος να βλέπει τόσα προβλήματα και οι ιθύνοντες να σφυρίζουν αδιάφορα και να εστιάζονται στο να κυνηγούν τους δικούς τους παραγωγούς, που ανέδειξαν το χαλούμι, με πρόστιμα και κυρώσεις ενώ στην Ευρώπη και στις άλλες χώρες παραγωγοί προωθούν το τυρί τους ανενόχλητοι και μάλιστα με την ονομασία ‘’ΧΑΛΟΥΜΙ’’ χωρίς καμιά επίπτωση από κανένα.
 
Οι επιχειρήσεις μας λοιπόν, πέραν των άμεσων επιπτώσεων που προκύπτουν από τη μειωμένη ζήτηση, έχουν να αντιμετωπίσουν και τις καθυστερήσεις στην παροχή ρευστότητας από τις τράπεζες, γεγονός που δυσχεραίνει σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργία τους. Θέλω να επισημάνω σε αυτό το σημείο την αδήριτη ανάγκη σταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος ώστε να μπορέσουν να προωθηθούν ιδιωτικά έργα που θα προσελκύσουν ξένες επενδύσεις και θα δημιουργήσουν υποδομές. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να ανακάμψουμε εκ βάθρων και ουσιαστικά. 
 
Όσον αφορά τον κατασκευαστικό τομέα και τις επενδύσεις, και αυτές έχουν πληγεί από την παρούσα κρίση, όμως προβλέπεται ότι ο κλάδος θα ανακάμψει σχετικά γρήγορα λόγω και της μακροχρόνιας διάρκειας έργων που ήδη βρίσκονταν σε εξέλιξη. Τονίζω σε αυτό το σημείο ότι τασσόμαστε υπέρ των ξένων επενδύσεων που προσφέρουν μακροπρόθεσμα οφέλη στην οικονομία μας όμως υποστηρίζουμε παράλληλα ότι το Κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα, παρόλο που βοηθά τα μέγιστα τη χώρα μας, χρήζει βελτίωσης, αναβάθμισης καθώς και επέκτασης και σε άλλους τομείς πέραν του κατασκευαστικού.   
 
Αν και φέτος η κατάσταση δεν μας επέτρεψε να διοργανώσουμε τα επιχειρηματικά μας συνέδρια και τις εκθέσεις, εξακολουθούμε, όπου δει, να τονίζουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Λάρνακας ως επενδυτικός προορισμός. 
 
Αγαπητοί φίλοι και φίλες,
 
Σαφώς και η κατάσταση είναι δύσκολη. Σίγουρα το μέλλον ορισμένων μικρομεσαίων επιχειρήσεων κρίνεται αβέβαιο. Όσο δυσάρεστη και αν είναι όμως η κατάσταση, η ιστορία αποδεικνύει ότι σε κάθε κρίση αναδεικνύονται και ευκαιρίες. Στην προκειμένη περίπτωση, το θετικό που προκύπτει είναι η ταχεία αναδιαμόρφωση των πρακτικών δραστηριοποίησης μέσω της τεχνολογικής αναβάθμισης. Θέλω προς τούτο και δημόσια να συγχαρώ τα Μέλη μας που επέδειξαν ευελιξία και μπόρεσαν με σύγχρονο και εναλλακτικό τρόπο να συνεχίσουν τις εργασίες τους.  
 
Κράτος, φορείς και επιχειρήσεις προσπαθούμε να προσαρμοστούμε στη νέα πραγματικότητα. Αυτό που χρειάζεται είναι συντονισμός και συνέπεια, ώστε να αποτραπεί μια νέα κλιμάκωση της κρίσης που θα οδηγήσει σε τραγικές οικονομικές συνέπειες. Η πανδημία απέδειξε ότι ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας μας είναι ικανός να δημιουργήσει ευκαιρίες εάν του δοθεί το σωστό επιχειρησιακό περιβάλλον. Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις μέσω ατομικής και επιχειρησιακής ευθύνης αλλά και συλλογικής προσπάθειας.
 
Αυτή τη συλλογικότητα θεωρώ ότι πλέον στη Λάρνακα την κατακτήσαμε. Διαβεβαιώνω ότι τα τελευταία χρόνια, στις πλείστες των περιπτώσεων υπάρχει ενιαία γραμμή και συμπόρευση μεταξύ Επιμελητηρίου, Τοπικών Αρχών, τοπικών πολιτικών δυνάμεων και άλλων φορέων και οργανώσεων. Όπως ανέφερα και στην αρχή αυτός ήταν ένας από τους κυριότερους στόχους που είχαμε θέσει εξαρχής με το Συμβούλιο μου καθότι η έλλειψη πολυφωνίας στο παρελθόν είχε στοιχήσει πολλές φορές στη Λάρνακα. 
 
Κλείνω με κάτι που μου έλεγε η γιαγιά μου: «Αμα θέλεις να παεις γλήορα πάενε μόνος σου, άμαν όμως θέλεις να παεις μακρια πάενε με άλλους, παενε με συντροφκια». Τούτο ισχύει σε κάθε περίπτωση, τόσο στην προαναφερθείσα ανάγκη συλλογικότητας των φορέων και αρχών αλλά και στην ανάγκη συσπείρωσης του επιχειρηματικού κόσμου κάτω από την ομπρέλα του Επιμελητηρίου. Γιατί συντονισμένοι μπορούμε να αναπτύξουμε εκείνα τα εργαλεία που θα φέρουν την ανάκαμψη της οικονομίας, την ανάπτυξη και την απασχόληση.  Χρειαζόμαστε την υποστήριξή σας για να συνεχίσουμε πιο δυνατοί τον αγώνα για μια εύρωστη οικονομικά – και όχι μόνο – Λάρνακα.
 
Ευχαριστίες εκφράζω προς όλους όσους συνεργαστήκαμε στενά και εποικοδομητικά: τους Υπουργούς Εμπορίου, Οικονομικών, Εσωτερικών, Μεταφορών, Εργασίας και Γεωργίας, καθώς και τις συνεργαζόμενες Κρατικές Υπηρεσίες, τους Βουλευτές Λάρνακας και Αμμοχώστου, τον Δήμαρχο Λάρνακας και το Δημοτικό Συμβούλιο, τους οργανωμένους φορείς της Λάρνακας, τις επαρχιακές κομματικές ομάδες, τον Πρόεδρο, την Εκτελεστική Επιτροπή και τη Γραμματεία του ΚΕΒΕ, ως επίσης και τα Τοπικά Επιμελητήρια.
 
Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω θερμά το Συμβούλιο μου και το προσωπικό καθώς και εσάς, τα Μέλη μας – την ραχοκοκαλιά του Επιμελητηρίου μας.  
 
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους χορηγούς μας Πετρολίνα Ltd και το UCLAN για την φιλοξενία του.
 
Σας ευχαριστώ όλους για τη συνεργασία, ευχόμενος ταχεία έξοδο από την τρέχουσα κρίση.