Συνέντευξη του Προέδρου του ΕΒΕ Λάρνακας Δρ. Νάκη Αντωνίου

DECEMBER 27, 2023

Στις προοπτικές ανάπτυξης της Λάρνακας, στο μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις, καθώς και στα τρωτά σημεία της πόλης, αναφέρεται, σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στον «Φ», ο νέος πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λάρνακας (ΕΒΕΛ), δρ Νάκης Αντωνίου.

Ο επιχειρηματίας, διευθύνων σύμβουλος της Υδρογείου Ασφαλιστικής Κύπρου, υπογραμμίζει πως η προσπάθεια των φορέων της Λάρνακας είναι ν’ αποφευχθούν λάθη που έγιναν σε άλλες πόλεις και υποδεικνύει πως η ανάπτυξη της πόλης πρέπει να είναι ορθολογιστική και αειφόρος. Απαντά, επίσης, στους ψιθύρους που ακούγονται για τη μεγάλη επένδυση 1,2 δισ. στη μαρίνα και το λιμάνι, καθώς και στις ανησυχίες που αναφύονται από την εκτόξευση των τιμών των ακινήτων.

Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας ως πρόεδρος του ΕΒΕΛ;

Προτεραιότητά μας είναι η ανάπτυξη της Λάρνακας, για το καλό των κατοίκων και των επιχειρηματιών της. Θέλουμε να προχωρήσει μπροστά και να μην χρειάζονται τα παιδιά μας να πηγαίνουν σε άλλες πόλεις ή στο εξωτερικό για να εργάζονται. Είναι ένα όραμα, που οφείλουμε να κυνηγήσουμε.

Φαίνεται, πάντως, πως οι συγκυρίες βοηθούν τη Λάρνακα αυτήν την περίοδο, αφού βρίσκεται σε τροχιά μεγάλης ανάπτυξης. Ποια έργα θ’ αλλάξουν την πόλη;

Η Λάρνακα έχει ήδη αλλάξει πολύ. Οι νέες πλατείες και τα έργα σε παραλιακές και μη περιοχές έδωσαν μια άλλη εικόνα στην πόλη. Υπάρχουν, όμως, προγραμματισμένες και μεγάλες επενδύσεις όπως αυτή στη μαρίνα και το λιμάνι. Ακούγονται διάφορα γι’ αυτήν την επένδυση, πως δεν θα γίνει το έργο. Ωστόσο, έχουμε διαβεβαιώσεις πως θα ξεκινήσουν σύντομα τα μεγάλα έργα. Ήδη, έγιναν κάποιες επενδύσεις στο λιμάνι και περιμένουμε πως μέχρι τον Μάιο να ξεκινήσουν τα μεγάλα έργα.

Επίσης, πολύ σημαντικό έργο είναι και ο δρόμος Λάρνακας – Δεκέλειας, που θα προσφέρει νέες προοπτικές, αλλά και ασφάλεια σ’ εκείνη την περιοχή, όπου έγιναν, δυστυχώς, πολλά δυστυχήματα στο παρελθόν και τώρα είναι εργοτάξιο. Ως ΕΒΕΛ, μαζί με την ΕΤΑΠ, κάναμε δύο συναντήσεις με τους εργολάβους και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για να βρεθεί λύση ώστε να μην γίνονται μπροστά από τα ξενοδοχεία βαριές εργασίες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Όλοι δείχνουν διάθεση για να βρουν λύση.

Στη συγκεκριμένη περιοχή προγραμματίζονται επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων μετά την απομάκρυνση των πετρελαιοδεξαμενών. Ποιο είναι το ζητούμενο για την περιοχή;

Το ζητούμενο για την περιοχή δεν είναι να γεμίσει πύργους. Ήδη, είδαν το φως της δημοσιότητας και κάποιες επενδύσεις, όπως το Land of Tomorrow του ομίλου Πετρολίνα, που δεν περιλαμβάνουν ιδιαίτερα ψηλά κτήρια. Αυτό που χρειάζεται η περιοχή είναι να γίνουν οικιστικά κτήρια, ξενοδοχεία και εστιατόρια, που να μπορούν να γεμίζουν από κόσμο δώδεκα μήνες τον χρόνο και χώροι στους οποίους θα μπορούν να πηγαίνουν οικογένειες και άλλοι επισκέπτες, ντόπιοι και ξένοι. Πρέπει να γίνει κάτι που να μπορεί να το απολαύσει όλος ο κόσμος, να μην απευθύνεται σε λίγους. Είδαμε παραδείγματα σε άλλες πόλεις, όπου πολλοί χώροι δεν είναι προσιτοί σε όλο τον κόσμο. Εμείς δεν θέλουμε να γίνει κάτι τέτοιο στη Λάρνακα, η ανάπτυξη πρέπει να είναι αειφόρος.

Οι κάτοικοι της Λάρνακας άρχισαν, ωστόσο, ν’ ανησυχούν μήπως η ανάπτυξη τελικά αλλάξει τον χαρακτήρα της πόλης.

Η τριβή που έχω τα τελευταία χρόνια με τους παράγοντες της πόλης όπως είναι ο δήμος, βουλευτές και άλλοι τοπικοί φορείς, μου δείχνει πως όλοι έχουμε ωριμάσει. Μπορούμε να ξεχωρίσουμε τι είναι καλό για την πόλη μας και να μην ενθουσιαστούμε από την απότομη ανάπτυξη. Η ανάπτυξη της πόλης πρέπει να γίνει ορθολογιστικά. Πολύ θετικό είναι το γεγονός πως όλοι οι φορείς της Λάρνακας έχουν τα τελευταία χρόνια πολύ καλή επικοινωνία μεταξύ τους. Τώρα θα ξεκινήσουμε μια εκστρατεία ενημέρωσης όλων των κρατικών υπηρεσιών, για να επισπεύσουν τις διαδικασίες για κάποια έργα. Θέλω να τονίσω την άψογη συνεργασία που έχουμε με τον δήμαρχο Λάρνακας, τον φίλο Ανδρέα Βύρα, που αποσκοπεί στην ανάπτυξη της πόλης. Εμείς θα είμαστε δίπλα στον δήμο και θ’ ασκούμε πιέσεις για να υλοποιηθούν τα έργα. Το ΕΒΕΛ είναι μακριά από χρωματισμούς και κόμματα, θα βρίσκεται δίπλα σε οποιονδήποτε είναι σύμμαχος της Λάρνακας.

Σας ανησυχεί το γεγονός πως πριν ακόμη ξεκινήσουν οι μεγάλες επενδύσεις, τα ενοίκια αλλά και οι τιμές πώλησης των ακινήτων έχουν εκτοξευθεί;

Είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολήσει, επειδή έχουμε το παράδειγμα της Λεμεσού όπου πολλά νέα ζευγάρια φεύγουν εκτός της πόλης, λόγω κόστους διαβίωσης. Όμως, είναι αυτά τα ζευγάρια και τα παιδιά τους που θέλουμε σε μια πόλη, αφού αυτοί είναι το μέλλον. Θα πρέπει το κράτος να κάνει περισσότερα προς αυτήν την κατεύθυνση. Πρέπει να δοθούν κι άλλα κίνητρα για φοιτητικές εστίες και οικιστικές μονάδες που να απευθύνονται σε κόσμο με χαμηλά εισοδήματα. Κάτι άλλο που μας ανησυχεί, είναι η έλλειψη γραφειακών χώρων στη Λάρνακα, γεγονός που αυξάνει κι άλλο τις τιμές και αποτρέπει και εταιρείες να έρθουν στην πόλη. Βέβαια, βρισκόμαστε σε μια συγκυρία όπου, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, παραμένουν πολύ ψηλά οι τιμές των οικοδομικών υλικών, ενώ υπάρχει και μεγάλη ζήτηση από Ισραηλινούς και Λιβανέζους, λόγω της κατάστασης στη Μέση Ανατολή. Αυτά είναι γεγονότα που αυξάνουν απότομα τις τιμές των ακινήτων και όχι μόνον.

Ενδιαφέρον για επενδύσεις από την Κίνα

Πέραν από τις ήδη γνωστές επενδύσεις, υπάρχει ενδιαφέρον και για άλλες στη Λάρνακα;

Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και έχουμε συνεχώς επαφές. Πρόσφατα μας επισκέφθηκαν στο ΕΒΕΛ επενδυτές από την πόλη Ningbo της Κίνας, που έχει μεγάλο λιμάνι και εξέφρασαν ενδιαφέρον για να χρησιμοποιήσουν ως διαμετακομιστικό σταθμό τη Λάρνακα. Επίσης, συναντηθήκαμε με τον Ύπατο Αρμοστή της Ινδίας και θα έρθουμε σ’ επαφή με επιμελητήριο της χώρας για ν’ ανταλλάξουμε πρακτικές. Μπορούμε να κερδίσουμε από αυτό. Για παράδειγμα, στην Κύπρο υπάρχει μεγάλη έλλειψη από software developers και η Ινδία είναι πολύ προχωρημένη σε αυτό. Ζητήσαμε από το κράτος βοήθεια ώστε να επιτρέψει την κάθοδο τέτοιων επαγγελματιών. Αυτό έγινε όταν ήταν ακόμη πρόεδρος του ΕΒΕΛ, Σταύρος Σταύρου, τον οποίο με την ευκαιρία πρέπει να συγχαρούμε για την εκλογή του στην προεδρία του ΚΕΒΕ. Είναι μεγάλη επιτυχία για τον ίδιο, για εμάς και για τη Λάρνακα.

Για τις επενδύσεις, πρέπει ν’ αναφέρω, επίσης, πως πρέπει να διευκολυνθούν οι διαδικασίες, επειδή βρίσκουμε συνεχώς μπροστά μας την κυβερνητική μηχανή, που μας δυσκολεύει αντί να μας διευκολύνει. Η γραφειοκρατία, δυστυχώς, είναι κάτι που μας παίρνει πίσω και δυσκολεύει τον ιδιωτικό τομέα, που είναι η κινητήριος δύναμη της οικονομίας.

Παρά τις αλλαγές, υπάρχουν αρκετά αδύνατα σημεία στην πόλη, για τα οποία το ΕΒΕΛ ζητά διαχρονικά να διορθωθούν. Ένα παράδειγμα είναι η κατάσταση που επικρατεί στο παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων.

Η εικόνα των Φοινικούδων δεν είναι η ιδανική, υπάρχει αταξία. Έπρεπε από την αρχή τα υποστατικά να έχουν συγκεκριμένη μορφή και όχι ο καθένας να κάνει ό,τι θέλει. Έπρεπε να υπάρχει ένας ενιαίος σχεδιασμός, όπως γίνεται και σε άλλες χώρες. Έχουμε, επίσης, προβλήματα που έχουν να κάνουν με τις στάσεις των λεωφορείων και με τις δημόσιες μεταφορές γενικότερα. Υπάρχουν πράγματα στην πόλη που μπορούν να διορθωθούν. Με καλή διάθεση και όραμα, όμως, όλα τα προβλήματα λύνονται και όλα επιτυγχάνονται.